Търсене на транспорт в България: дни и часове, когато най-много се поръчват автомобили

Търсене на транспорт в България: дни и часове, когато най-много се поръчват автомобили

22 Januari 2019
#taximaxim

Специалистите от служба „Максим“ са направили анализ на това, по какъв начин в различните часове се променя количеството поръчки през 2018 година.

Статистика на службата в България по градове показва, че от часа и деня през седмицата зависи потребността на хората от пътуване. Така през изминалата година българите най-често са използвали транспортни услуги през втората половина от седмицата. На делничните дни от понеделник до четвъртък се пада примерно еднакъв дял пътувания – 13% от общото количество за седмицата. В петък, когато повечето хора се отдават на почивка след работния ден, както и в събота, се реализират 15,5% от поръчките. Делът на поръчките в неделя е по-малък с 2% - хората отделят времето си за домашни занимания, приготвят се за началото на новата седмица и по-рядко поръчват автомобили.

През деня търсенето на пътувания също така се различава. През делничните дни най-голямо количество поръчки има в 19 и 23 часа: по 6% от общото количество за деня. В рамките на деня от 8 до 16 необходимостта от пътувания е приблизително еднаква, а вечерта активността намалява едва след 23 часа. Най-малко поръчки има от 2 до 6 сутринта, в този период поръчките на автомобили са не повече от 2% от пътуванията в рамките на едно денонощие.

Съвсем различна е динамиката през почивните дни. Сутрешният пиков час обикновено липсва, активността на потребителите започва да нараства едва след 14 часа. Вечерният пиков час се измества с един час напред – максималното количество поръчки 8,2 % се отчита в 24 часа. През нощта количеството поръчки намалява до 2% едва след 4 часа – хората явно се прибират вкъщи по-късно, отколкото през делничните дни.

Статистиката е базирана на данни от 3 града в България – София, Варна и Пловдив. Тя ще е от полза за тези, които планират пътуване с автомобил. В часовете с най-малко търсене е по-вероятно да се спестят средства и автомобилът да пристигне по-бързо.